Communication Chic

despre cum rebrandingul schimbă lumea modei

Dinamic și în continuă evoluție - două caracteristici pe care domeniul Comunicării și cel al Modei le au în comun. Pe măsură ce tendințele și preferințele continuă să se schimbe, brandurile și mărcile se confruntă cu sarcina descurajantă de a rămâne relevante și competitive. Aici intervine procesul de rebranding.

Ce presupune? Ei bine, in a more informal way, rebrandingul își propune acțiunea de schimbare a numelui, logo-ului, culorilor sau a altor părți structurale ale identității de brand a unei organizații. Dar de ce este nevoie de rebranding? Well, ca în orice despărțire urâtă, simțim nevoia de o schimbare. Astfel, rebrandingul este utilizat pentru a se îndepărta de anumite situații ori asocieri de brand nepotrivite și pentru a permite formarea de noi percepții. Această modalitate de Marketing permite organizației crearea unei noi misiuni, a unui nou scop. 

Rebrandingul într-o casă de modă 

Majoritatea companiilor trec, de-a lungul timpului, prin procesul de rebranding. Domeniul în care rebrandingul poate fi numit chiar tradiție este moda. Casele de modă trec, de obicei, printr-o transformare în momentul în care directorul de creație se schimbă.

Dacă deții un cont de TikTok, Instagram, Facebook, sau poate dacă ai auzit prin împrejurimi, casa de modă Burberry tocmai a trecut prin acest proces în urmă cu mai puțin de o săptămână. Cauza? Apariția noului director de creație, Daniel Lee, cunoscut pentru colaborarea sa cu Bottega Veneta încă din 2018 și care a adus brandul la noi audiențe, popularizând o nuanță specială de verde, iconică acum pentru brandul italian. 


Ce schimbări au venit odată cu Daniel Lee?

Simplicity is key. În ultimii ani, a existat o înclinație spre fontul Sans Serif în rândul brandurilor de modă de lux, cum ar fi Berluti, Balmain și Saint Laurent. În timp ce intenția a fost de a face mărcile mai clare din punct de vedere verbal și mai compatibile digital, pentru a fi putea fi utilizate atât pe site-uri web cât și în broderii, rezultatul a fost o mare de mărci verbale relativ imposibil de distins și necaracteristice casei de modă aferente. Din această cauză, Burberry și-a dorit o schimbare: un logo de brand reîmprospătat. Logo-ul inițial a fost creat în 1901 și schimbat ultima dată în 1999, când marca și-a actualizat numele de la Burberrys la Burberry. Pentru a aduce acest fapt la cunoștința publicului, atât pozele de pe site-ul oficial, cât și cele publicate pe rețelele sociale, prezintă persoane în diferite ipostaze, purtând ținutele aferente, însă focusul este pe logo-ul ecvestru. Dacă ne-am obișnuit cu apariția unui logo mic într-un colț anume, ei bine, Burberry iese din tipare și ne face conștienți de această schimbare! 



Este rebrandingul un lucru bun?

Rebrandingul unei companii nu este niciodată o sarcină ușoară. La urma urmei, cum dai unei organizații o identitate cu totul nouă? Va funcționa? Le va plăcea oare oamenilor noua imagine? În vremurile de astăzi, aceste întrebări afectează departamentele de PR și Comunicare, iar acest lucru se datorează faptului că există o încercare de a păstra povestea inițială din spate, încercând în același timp să o adapteze noilor trenduri.

O dovadă a insuccesului este în rebrandingul lui Zara, care s-a confruntat în anul 2019 cu o mulțime de reacții negative pe Twitter, din pricina modificării logo-ului. Totuși, publicitatea creată a dus la o creștere semnificativă a vânzărilor. As they say, bad publicity is still publicity!

Rebrandingul nu este un exercițiu care își poate permite să fie concentrat doar spre interiorul organizației. Percepția mărcii pe piață depinde în mare măsură de modul în care clienții văd noua mișcare. Un alt exemplu al procesului de rebranding l-am văzut la YSL, care a separat linia ready-to-wear de cea couture și a numit-o doar Saint Laurent. 

Totuși, nu toate rebrandingurile sunt permanente. Cu fiecare nou director de creație vine un nou logo, o nouă abordare, o nouă bucată de istorie. Retailerii de modă cunosc și puterea evenimentelor globale, în special a celor cufundate în tradiție, cum ar fi nunțile regale. Spre exemplu, în vara anului 2018, Marks & Spencer a devenit Markle & Sparkle pentru o vreme. Păstrându-și ingenios tipografia originală și codurile de marcă, au reușit să atragă instantaneu atenția, fâcând referire la Meghan Markle, proaspăta ducesă de Sussex. 


To rebrand or not to rebrand?

Societatea în care ne aflăm este într-o continuă schimbare, iar brandurile încearcă în permanență să țină pasul cu toate aceste schimbări pentru a rămâne relevante. Așadar, un lucru este cert: rebrandingul este un lucru bun, atâta timp cât nu uităm ideea de bază de la care am plecat, comunicarea cu utilizatorul sau cumpărătorul și tradiția organizației, iar asta presupune un nou storytelling care trebuie să sune convingător.