Cum să devii (mai) verde în haosul bucureștean

Cu toții iubim natura, zilele infinite pe malul mării sau drumețiile pe potecile răcoroase ale munților și cu toții suntem dezamăgiți de mizeria care ne înconjoară la orice pas, împiedicându-ne să ne bucurăm cu adevărat de clipele de libertate. Poluarea a devenit parcă un imperativ al mileniului trei, iar responsabili de acest dezastru natural suntem chiar noi, deși ne este jenă să admitem de cele mai multe ori. Ne uităm constant în jurul nostru și dezaprobăm acțiunile celor care ne înconjoară, conștienți fiind că vrem mai mult și că țara noastră merită mai mult. Acțiunile fiecăruia dintre noi pot contribui la crearea unui drum mai bun, la atingerea idealului de civilizație și educație după care râvnim de atâta timp.

O metodă super accesibilă de a contribui la înfrumusețarea orașului și de a pune o piedică poluării excesive este prelucrarea deșeurilor. Fie că ești un fan avid al sucurilor acidulate sau optezi pentru apa îmbuteliată în defavoarea celei de la robinet, poți ajuta mediul înconjurător printr-un gest atât de simplu încât pare aproape natural: reciclarea. Bucureștiul este împânzit de containere care se ocupă cu lucrul acesta, trebuie doar să îl localizezi pe cel mai apropiat, de restul magiei se ocupă ele. Cei de la Sigurec, de exemplu, au o rețea foarte numeroasă de aparate care colectează PET-uri, sticle sau doze de aluminiu, și nu numai, în schimbul cărora primești o remunerație simbolică. De asemenea, IKEA colectează becuri și baterii uzate, care pot fi date la schimb pe unele nou-nouțe. Iar dacă faci parte din categoria oamenilor care nu au renunțat la scrisul de mână sau la cititul revistelor și ziarelor în format fizic, maculatura este de asemenea acceptată de multe astfel de aparate. Schimbarea vine de la fiecare dintre noi, iar oportunitățile de a face bine sunt la tot pasul. Oricât de mici ar părea aceste gesturi, într-un final se va vedea diferența. Și știm cu toții că un exemplu pozitiv poate influența acțiunile multor oameni. Trebuie doar să avem ochii minții deschiși spre astfel de alternative și să le îmbrățișăm.

Sacoșele din material textil (bumbac, in, iută) au devenit în ultima perioadă un accesoriu chic, nelipsit din kit-ul de supraviețuire al oricărei persoane pasionate de estetică și, în egală măsură, de protejarea mediului înconjurător. În funcție de culoare, mărime sau imprimeu, acestea îți pot reflecta personalitatea și completa look-ul, oferindu-i un aer aparte. De ce să nu le pui la treabă și în alt scop? Numeroase lanțuri de magazine au introdus sacoșe reciclabile pentru a reduce daunele aduse mediului, într-un efort susținut de responsabilitate socială. Data viitoare când pleci în oraș, îndeasă o sacoșă eco-friendly în ghiozdan. Cine știe, poate în drum spre casă îți aduci aminte că ai nevoie de ceva de mâncare, o apă sau câteva produse cosmetice, iar acest back-up plan te poate scuti de la achiziționarea unei sacoșe care ar ajunge în veșnicul sertar în care mai zac încă alte câteva zeci (fiecare român are un asemenea accesoriu în casa lui, nu-i așa?).

Alternativele sunt numeroase și așteaptă să fie adoptate de fiecare dintre noi. Tu ce mai aștepți?

 

Articol scris de Alina Tudorie, PR Executive.

Surse foto: Cover, Poza 1, Poza 2, Poza 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *