PRIME Maraton: Capture the Unseen

Anul acesta, PRIME Maraton: Capture the Unseen s-a aflat la cea de-a X-a ediţie. Timp de aproximativ șapte ore, am încercat să trecem dincolo de imagine și să descoperim secretele brandingului personal în fotografie, împreună cu invitaţi pasionaţi de frumos şi dedicaţi aparatului artei fotografice. Evenimentul a avut loc joi, 17 ianuarie, începând cu ora 21:00, la Silver Church Club, şi s-a încheiat în jurul orei 4:00.

Seara a fost deschisă de speechul celor de la F64, unul din sponsorii evenimentului. Gabriela Oprea a fost cea care i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi urmeze pasiunea şi să investească în ea, oferind şi câteva detalii despre reducerea la cursul foto-video din cadrul programului lor.

Mai apoi, a urmat Andreea Retinschi, o fire jovială şi foarte deschisă, care a dat startul serii într-o manieră pozitivă. Pe parcursul discursului său, aceasta a mărturisit că nu trebuie să ne gândim la partea financiară când ne apucăm de fotografie, deoarece necesită investiţie, iar câştigul vine cu mult după. De asemenea, trei sfaturi pe care le-a dat participanților care vor să înceapă o carieră în acest domeniu au fost: să fie fericiţi cu ceea ce creează, să ştie că nu este bine să fie mereu în acelaşi punct, pentru că trebuie să fie într-o creştere continuă, şi că, pe lângă fotografie, este bine să mai aibă şi alt job.

Alex Damian a reuşit, de asemenea, să aducă zâmbetul pe buzele publicului prin simțul umorului. Acesta a împărtăşit că pasiunea sa pentu fotografie a fost descoperită sub formă de terapie, deoarece îl scoate din casă şi îi oferă activitate. În ceea ce priveşte stilul său de a fotografia, ne-a destăinuit că nu şi-a definit unul anume. Preferă să facă tot ce-i trece prin cap, bazându-se pe spontaneitate. Totodată, imaginile suprasaturate, care nu arată realitatea, sunt, în viziunea lui, fotografii fake, dar de mare efect pentru comunitatea sa din mediul online.

Următorul pe lista speakerilor a fost Vlad Sorescu, o fire calmă şi dedicată jobului său. Acesta a mărturisit că foloseşte fotografia drept instrument ca să se orienteze mai mult spre altă direcţie, prin care încearcă să obţină un nou produs final. În cadrul evenimentului, Vlad a pus accent pe branding personal, ne-a oferit detalii despre planurile sale și, mai ales, despre povestea din spatele proiectului Pantone. În plus, ne-a mărturisit că se consideră o persoană pluridisciplinară și că se află undeva la graniţa dintre artist şi designer.

După o bună meritată pauză, a urmat carismatica Nuță Kiki (Cristiana Nuță), o tânără talentată, care a dus pentru câteva zeci de minute seara într-o lume a stand-up-ului datorită umorului său. Aceasta ne-a mărturist că pasiunea pentru fotografie a început încă din clasa a VIII-a și a ajuns în acel punct în care consideră că n-ar mai fi ea dacă nu ar face poze. Preferă să fotografieze oameni, este fascinată de chipurile acestora și spune că e foarte importantă relaţia pe care şi-o întemeiază cu cel pe care-l fotografiază. De aceea, preferă mai întâi să-l cunoască, să se împrietenească și să creeze o atmosferă degajată, ca între amici. Un sfat pentru pasionații de fotografie?  – Să exerseze! Repetiția este mama învățăturii.

Imediat după Kiki, Mihnea Ratte a fost cel care a tansmis prin cele spuse un vibe pozitiv. De la dorința de a fi geolog, actor și chiar jurnalist, Mihnea ne-a mărturisit că a ajuns, în cele din urmă, să fie un fotograf fericit. De la el am aflat că se diferenţiază de ceilalţi fotografi prin raportul calitate – viteză pe care l-a dobândit cu trecerea timpului. Este un fotograf care încearcă să prindă cât mai multă emoţie în poze, iar sentimentul pe care doreşte să-l transmită este acela de fericire. Totodată, pentru el, o fotografie bună este o fotografie care îţi ridică un semn de întrebare, iar ceea ce face o fotografie să fie reușită este: 90% subiect şi 10% tehnică.

Seara s-a încheiat cu un workshop susţinut de Vlad Eftenie: Cum să faci o fotografie memorabi? Fire boemă şi idealistă, Vlad ne-a captivat cu felul său de a fi și cu lucrurile pe care a dorit să ni le împărtășească. Am aflat că a trecut, pe parcursul anilor, de la inconştiență la faza de experiment, de la nonşalanţă până la faza de a pune preţ pe aparatele foarte mari şi, mai apoi, pe cele mici. Acesta vrea să fie profund, sincer şi să lase, totodată, ceva în urma lui prin fotografie. Ca sfat pentru a realiza o poză reuşită, a menţionat că trebuie să ieşim din sfera noastră de confort şi să explorăm lumea.

Nu în ultimul rând, seara nu ar fi fost completă şi nu s-ar fi desfăşurat în aceeaşi manieră fără moderatorul acestei ediţii, Lucian Popescu, care a dovedit încă o dată că este o persoană cu un talent oratoric excepţional, menţinând publicul atent prin întrebările adresate speakerilor şi prin umorul său.

Mulţumiri, de asemenea, participanţilor, partenerilor şi sponsorilor pentru sprijinul şi interesul acordat: Silver Church, F64, Suculent Urban, Liliac, Caricatura-Ta.ro, Roman-IA cu poveşti, Cat Music România, CopyZone, BenQ, Clever Taxi, IQads, IQool, PRwave, Iubesc Studenția, Going Ouţ, Știri ONG, Advertising 4U, vinșieu.ro, inOras.ro, Live PR, Re-star.ro, Ze-list, probucurești.ro, Bucharest-Guide.ro

Fotografia Maratonului de anul acesta este deja înrămată. Până la cea de anul viitor, te invităm să fii cu ochii pe alte evenimente marca PRIME România și pe articolele noastre din rubrică. Hugs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *