În momente critice, precum acesta, când toată planeta se confruntă cu un virus al cărui antidot este necunoscut omenirii, oamenii au tendința de a se panica. Cea a mai mare frică a unei persoane este aceea de necunoscut, iar în cazuri ca acesta, persoanele nu mai gândesc rațional, se lasă ghidate de instinct și frică, ceea ce conduce la panică în masă și la răspândirea fake news-ului. Precum spune și proverbul „Nu tot ce zboară se mănâncă”, pe această premiză trebuie mers în momentul în care decizi că vrei să cunoști situația în forma ei adevărată, nealterată sau înfrumusețată cu minciuni.
Primul pas spre informarea corectă îl constituie găsirea unei surse oficiale, ale cărei informații sunt verificate și aprobate, precum Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Sănătății, World Health Organization (WHO) și Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Primele două sunt surse excelente cu informații de actualitate asupra situației din România, cu informații despre virus. Totodată, sunt prezentate metodele de evitare a contactării și transmiterii virusului, dar și conduita pe care indivizii trebuie să o aibă în societate la momentul actual cu scopul de a diminua răspândirea. Pentru persoanele care doresc să aibă o privire de ansamblu asupra situației din lume, site-urile WHO și CDC sunt surse de încredere.
Deși articolele constituie o sursă de informare excelentă, câteodată viața agitată pe care o trăim nu ne permite mereu să ne rupem timp din rutina zilnică pentru a citi, așadar o altă metodă de informare o constituie interviurile. Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balș” și Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” reprezintă trei dintre vocile avizate care ar trebui urmărite în această perioadă. Aceștia sunt invitați în cadrul majorității posturilor de știri și informează corect publicul.
Informarea corectă este foarte importantă, căci reprezintă primul pas spre combaterea unei pandemii. Deși cunoașterea stării actuale este o necesitate, nu trebuie abuzat urmărind exagerat știrile, deoarece atâta negativitate vă poate afecta psihic. Stay safe and be informed!
Articol scris de: Laura Haret, Events Executive