PRIME Maraton: Script, Act, Share aflat la cea de-a IX-a ediție, cu numele, a debutat la începutul acestui an cu o tematică fresh și actuală, făcând o paralelă între binecunoscutul teatru clasic și scheciurile din online, care au luat o amploare atât de mare în ultimul timp.
Evenimentul din 17 ianuarie a început la ora 21:00 și s-a desfășurat la Teatrul Unteatru pe parcursul a șase ore. Participanții au învățat tips&tricks, au aflat informații noi de la invitații noștri și au avut ocazia de a le adresa întrebări, totul într-o atmosferă destinsă și distractivă. În calitate de speakeri, am avut plăcerea de a ne fi alături nume precum Silviu Gherman, Andrei Aradits și Serin Jemaa care ne-au vorbit despre cariera și evoluția lor, având toți în comun o pasiune avidă pentru lumea teatrului. Susținătorul workshopului de anul acesta și totodată invitatul nostru surpriză a fost Pavel Bârsan, care a oferit publicului o energie remarcabilă prin lecția sa de improvizație, cucerind prin talentul și personalitatea sa. L-am avut alături de noi și pe Andrei Niculae de la Virgin Radio, care a moderat întregul eveniment, creând o atmosferă antrenantă atât pentru speakeri cât și pentru spectatori.
La începutul evenimentului, primul care a pornit în maratonul teatrului a fost Silviu Gherman, actor și vlogger. Pasiunea sa pentru a comunica și a interacționa cu oamenii a reprezentat motivul pentru care acesta a ales teatrul, sub diversele sale forme, ca profesie de credință. Cu toate acestea, ne-a mărturisit că sunt și aspecte ale interacțiunii cu publicul care nu i se potrivesc, cum ar fi înregistrările live de pe Facebook sau Instagram. O altă marturisire ar fi că din ritualul intrării sale pe scenă nu lipsește un aspect: de fiecare dată, Silviu Gherman simte nevoia de a strânge mâna publicului spectator, pentru a crea o primă conexiune cu acesta.
Următorul care s-a aliniat la startul maratonului a fost actorul contemporan Andrei Aradits, cunoscut publicului larg ca om de televiziune, făcând parte din juriul emisiunii Te cunosc de undeva. Actorul ne-a destăinuit faptul că este interesat să își extindă activitatea artistică în zona de online, prin realizarea propriului său show de divertisment, în viitor. Tot în legătură cu planurile pe termen lung, acesta urmărește să își facă propriul său canal de YouTube, pe care să posteze daily vloguri. La finalul discuției, Andrei Aradits ne-a încântat cu momentul său poetic, recitând poezia Conveniențe, ca o ultimă pledoarie subtilă pentru a convinge publicul să meargă mai des la teatru.
Seara a continuat cu talentata noastră invitată Serin Jemaa, care ne-a vorbit despre proiectul Cuibul Artiștilor. Conceptul acesta reunește tineri actori care muncesc la fel ca actorii profesioniști, doar că nu beneficiază de contract, ci de donațiile venite din partea publicului. Entuziasmul lor este susținut de nevoia de noi și noi experiențe. Promovarea acestuia se face cel mai mult online, în special pe Facebook prin trailere și scurte prezentări. Serin ne-a mai spus că oamenii cu care lucrează o fac extrem de fericită, aceștia fiind pentru ea o sursă de inspirație și motivație. Aceasta crede însă că manifestările teatrale din mediul online nu ar trebui denumite teatru online, ci o ramură teatrală distinctă. Fiind prezenți la eveniment și colegii de trupă ai lui Serin, aceștia au mărturisit că din pricina multitudinii de știri negative din mass-media, se simte nevoia unei emisiuni speciale cu știri pozitive.
Noaptea s-a încheiat cu lecția de improvizație susținută de Pavel Bârsan, cunoscut publicului din serialul de comedie Atletico Textila, în prezent membru al trupei de improvizație Improvisneyland. Acesta a intrat pe scenă plin de energie, cu un vibe bun, antrenând publicul în jocurile sale interactive. Prin intermediul lor, acesta ne-a introdus în lumea teatrului de improvizație. Printre sfaturile oferite de acesta, cele mai importante sunt: asumarea rolului cu curaj, învingerea fricii și manifestarea spontaneității.
La finalul Maratonului, au fost distribuite premiile celor mai active persoane și Pavel Bârsan a lansat invitația de viziona spectacolele celor de la Improvisneyland, fiind cea mai longevivă trupă de improvizație din România.
Astfel, s-a încheiat cea de-a IX-a ediție a PRIME Maraton: Script, Act, Share, o noapte plină cu multe informații, entertainment, cu invitați remarcabili din sfera teatrului online și offline, cărora le mulțumim pentru prezență.
Mulțumim, de asemenea, participanților și partenerilor noștri pentru sprijin și interes: Teatrul Unteatru, Foto Fun Club – Cabina Foto, Teatrul Mic, Breakout Escape Rooms, Lasertag Arena, Bestprint, Atlantic Advertising, Gateway VR Studio și așteptăm cu drag să ne revedem la ediția cu numărul 10!
Articol scris de Remus Feier, Events Executive