Dacă data trecută am pornit ușor spre noi orizonturi, provocând imaginația să pună pe masă cele mai bune idei, acum vom arunca în aer acea masă. Vrei să câștigi, trebuie să riști. Pentru că altfel rămân doar niște idei bune, pe o masă prăfuită, într-un colț întunecat de cameră.
Viața de student is all fun and games până îți dai seama că ești la un pas de groaznica și înfiorătoarea maturizare. Apoi, ca un posibil adult responsabil începi să-ți cauți sensul vieții printre cursuri și proiecte. Calea spre o carieră de succes trebuie să meargă pe același drum cu fericirea absolută, pentru că altfel nu vei putea atinge împlinirea ființei omenești.
Sau ceva de genul acesta.
La o privire mai atentă însă, lucrurile sunt mult mai simple. Există o fericire sigură, stabilă și o fericire incertă, prezentă atât cât știi s-o păstrezi. Un student rațional ar alege prima variantă. La fel cum ar alege să meargă la o facultate care nu îi aduce o altă satisfacție decât un viitor asigurat din punct de vedere financiar. Varianta din urmă rămâne tipului de student teribilist care nu știe exact unde se încadrează sau ce-i rezervă astrele, însă vrea să-și trăiască viața în bătaia vântului.
Riscurile nu apar aici. O să-ți dea târcoale când ți-ai ales deja drumul, când totul merge bine și niciun meteorit nu ar putea periclita clipa de vis. Exact, ghiciți cine-i meteoritul în povestea asta. The next level, presupune ca studentul rațional să încerce teribilismul, iar studentul teribilist trebuie să gândească puțin rațional. Rezultatul este surpriza pe care o vor avea ceilalți. Nimeni nu s-ar aștepta ca după cinci prezentări basic să apari cu un PowerPoint creativ și un referat documentat. Și cu siguranță vei surprinde cu absența la un examen, pentru care te-ai stresat trei săptămâni, pentru că ai clacat din cauza presiunii. Decât o restanță, mai bine o absență. Iar în toamnă când vei avea mintea limpede îl vei lua cu siguranță.
Dacă vrei mai mult, atunci trebuie să înveți să mergi pe teren minat. Pentru că numai tu îți poți arunca masa în aer, iar această teorie este susținută de nenumărate producții hollywoodiene.
Totuși, dacă decizi în timpul unui pitch să strigi cuvântul barter, iar apoi să gesticulezi frenetic ideea pe care vrei să o expui în fața reprezentanților unei agenții importante de Publicitate, este ok. Chiar dacă nu pari foarte stabilă, oamenii vor înțelege că de vină este creativitatea pe care o posezi. Și hei, poți câștiga contractul vieții tale.
Am creat acest puzzle pe care tot încerc să-l asamblez împreună cu voi pentru a vă arăta cum este viața de student când ai ajuns deja la jumătatea drumului. Riscurile fac parte din studenție. N-ar avea cursul farmec dacă nu ai ațipi sau nu ai pleca dramatic din amfiteatru după o discuție aprinsă cu profesorul. Iar perioada sesiunii ne aduce întotdeauna aminte de anii de liceu, când dobândisem acel skill neprețuit numit copiat. Ai nevoie de ceva pregătire pentru a crea un sistem care să meargă la toate examenele. Și prezentările n-ar fi complete fără să-ți pui amprenta asupra lor, mai mult sau mai puțin.
În ceea ce privește viața din afara seminarelor și bibliografiilor, trebuie să joci la limită. Fie ești safe și trimiți taskul primul, asigurându-te că ai făcut un research temeinic, fie o dai hard și-l trimiți ultimul. Dar nu înainte să te rogi la sfântul Google să găsești repede ce ai nevoie și să fie nou eventual. Trebuie să ai idei beyond the common, dar să nu vânezi unicorni. Fii realist, într-un mod unic.
Până data viitoare m-aș bucura să știu că ați ieșit din rutina zilnică și că ați spart tiparele cu care i-ați obișnuit pe oameni. Riscați!
Sau săriți cu parașuta. See you soon!
Articol scris de: Mădălina Badea, PR Executive