P. T. Barnum – omul spectacol

P.T.Barnum, celebrul om de spectacol american, supranumit și inventatorul „show business-ului”, este simbolul inovației și al imaginației în istoria Relațiilor Publice. În urmă cu mai bine de 150 de ani în cadrul unei națiuni cu adevărat democrate, vizionarul și-a îmbrățișat visul și ambițiile ieșite din comun. A fost cel care a inspirat societatea americană să aspire dincolo de limita obișnuitului, spre nou și să perceapă lumea ca fiind un loc al oportunităților.

Printr-o serie de numere muzicale fantastice și pline de culoare – The Greatest Showman – îi aduce în lumina reflectoarelor pe Barnum și circul său. Musicalul, inspirat din imaginația și ideile fără precedent marca Phineas Taylor Barnum, este de altfel denumit și film biografic. Cu toate acestea, se bazează destul de puțin pe viața reală, ilustrându-l pe Barnum drept un familist ce își transformă neajunsurile din viața de zi cu zi într-o lume plină de magie.

După cum acesta afirmă: „Confortul este inamicul progresului”, P.T.Barnum răspunde  în mod constant provocărilor și nu se conformează regulilor societății tradiționale. Mai mult de atât,  încurajează  lumea misterioasă a  necunoscutului: oferă publicului șansa de a-i privi pe cei considerați ciudați. Prin transpunerea în scenă a bizarului, își forțează publicul să se confrunte cu realitatea.

„The Greatest Showman”, în regia lui Michael Gracey, explorează cei doi factori care l-au propulsat pe P.T.Barnum spre succes: nevoia sa de a asigura bunăstarea familiei, combinată cu nevoia de a găsi și împlini idealul. Pe parcursul carierei sale, devine un erou – un erou ce experimentează fără îndoială atât suișurile, cât și coborâșurile în carieră.

Mulțumită unei combinații de tactici impresionante de marketing și unor strategii de business de înalt nivel, Barnum a reușit să atragă audiențe imense în cadrul show-urilor prin performanțele extravagante. Însă aceleași show-uri generau, de asemenea, criticism. Mulți considerau că munca sa nu era nimic mai mult decât un spectacol imoral.

În film este ilustrat un portret metaforic al lui P.T.Barnum, ce atrage  spectatorii în lumea încântătoare a circului, în care visele devin realitate. El recrutează persoane marginalizate de societate și se străduiește să le ofere un loc unde să se simtă apreciați. Circul devenise locul în care fiecare individ era apreciat, unde relațiile se construiau pe respect. Pentru cei defavorizați, el dă dovadă de  o toleranță necondiționată. Îi acceptă în ciuda diferențelor, într-o lume în care, spune el, poate „nu se va opri niciodată din bârfit”. Angaja oameni indiferent de rasă, culoare, dimensiune – celebrând unicitatea fiecărei persoane. Pe parcurs, trupa instruită de el a devenit precum o familie…

Showman-ul secolului al XIX-lea dorește ca întreaga lume să privească lucrurile din perspectiva lui. Această dorință a necesitat fără îndoială, o atitudine plină de curaj și un gram de minciună. Nerăbdător și focusat pe ideea sa, Barnum a transmis publicului propria versiune asupra lucrurilor. Acesta promovează oameni cu trăsături fabuloase, ironizând stereotipurile. „The Irish Giant”, „Tom Thumb”, „Lettie Lutz” sunt numai câteva dintre figurile înfățișate de Barnum. Cea mai autentică ciudățenie dintre toate Lettie Lutz, femeia cu barbă, provoacă emoție prin momentul său muzical în rândul celor care de-a lungul timpului au fost excluși de societate:

The Greatest Showman | This Is Me

P.T. Barnum a imaginat cu siguranță cel mai mare spectacol al secolului XIX. El a mizat pe curiozitatea și dorința publicului de a se distra. Astfel, circul se transformă în locul ideal în care simțurile spectatorilor sunt răscolite, totul devine posibil și este indusă ideea conform căreia: orice vis poate cuceri lumea. Oamenii  rămâneau cu un sentiment de bucurie pură. După cum afirmă însuși Barnum: „Cea mai nobilă formă a artei este să îi faci pe ceilalți fericiți.”

 

Surse:

https://www.bustle.com/p/what-the-greatest-showman-characters-looked-like-in-real-life-compared-to-the-movies-cast-7960291

https://www.moviemania.io/wallpaper/pm6rul478b-the-greatest-showman

https://www.cnbc.com/2017/12/27/lessons-on-success-from-p-t-barnum-the-greatest-showman.html

Articol scris de: Miruna Elena Croitoru, PR Executive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *