Sărbătoarea iernii

Iarnă. Sărbători. Crăciun. Într-un singur cuvânt: copilărie. O multitudine de semnificații rostite sub același simbol: un suflet de copil care, oricât de bine a fost ținut ascuns, este readus la viață.

Pentru noi, Crăciunul înseamnă acasă, înseamnă familie, dar mai presus de toate înseamnă mămăița din casa de la țară unde fiecare sărbătoare capătă acea magie, fără de care nu ar mai fi la fel. Înseamnă focul care trosnește în sobă, sania veche și grea, rămasă de la copiii deveniți acum adulți, care își face loc pe ulițele troienite. Înseamnă nasul roșu și mâinile înghețate, încălzite doar de ceaiul cald de tei sau mușețel și mâinile îmbătrânite ale mămăiței care par a fi adunat în ele toată căldura de care ai putea avea nevoie. Înseamnă satul cu căsuțele lui pudrate, desprins parcă din poeziile lui Coșbuc. Glasul colindătorilor, de la cei mici până la cei peste care anii și-au pus amprenta, vestește bucuria acestei sărbători.

Zâmbetul care, odată ajunși acasă după ore bune de ger și umblat, dezgheață obrajii uscați de vânt și viscol. Așezați lângă sobă, cu ochi curioși, scormoneam tot ce se afla în trăistuța croșetată de bunica: nuci, covrigei, portocale, dulciuri, uneori chiar și bani, umpleau camera de mirosul sărbătorii care bătea la ușă împletit cu bucuria copilului care refuza să crească.

Seara, după ce se terminau treburile de oameni mari, adunați la masă sau în jurul bradului, sufletul de copil aștepta persoana pentru care promisese să fie cuminte tot anul și scrisese cea mai frumoasă scrisoare, doar-doar să nu îl uite nici anul acesta. Crăciunul este evenimentul care aducea la un loc toate generațiile, uniți de moșul nins, cu barbă albă și hăinuțe roșii, Moș Crăciun. Și, rând pe rând, fiecare își primea cadoul. Și an de an, moșul avea grijă ca nimeni să nu fie uitat.

Dar anii au trecut, și chiar dacă moșul a rămas același, timpul scurs în defavoarea noastră și-a pus amprenta. Am uitat să mai așteptăm colindătorii, săniuța a rămas prăfuită, undeva într-un colț dintr-o magazie, am uitat chiar și de Moșul pe care an de an îl așteptam cu atâta nerăbdare.

Timpul ne schimbă și ne face mari, dar bucuria Crăciunului și așteptării Moșului este păstrată de sufletul care întotdeauna readuce amintirea copilăriei și a ceea ce ,,A fost odată…”

Echipa Events vă urează Sărbători fericite și un an nou plin de bucurii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *