Tot ce trebuie să știi despre primul an de facultate

Fiecare perioadă din viață își are propriul scop, propriile lecții învățate, propriile amintiri, dar întotdeauna am simțit că perioada facultății va fi „that time”. Înainte de a vorbi despre ce a însemnat pentru noi primul an de facultate și tot ce trebuie să știi despre el, îți vom oferi un sfat – choose what will make you happy, not what will make you rich. 

În primul rând, pentru a lămuri orice zvonuri, facultatea nu e ceea ce ți se prezintă în filmele americane, nu trebuie să aderi la nicio frăție/club, campusul tău nu are nevoie de o mapă și n-o să trăiești într-un party continuu, dar nici nu trebuie să fie așa. Dacă treci de prima zi fără să plângi, vei supraviețui… Glumim! 

  1.  Facultatea: nu e liceu, nu trebuie să mai ridici mânuța pentru a cere permisiunea la baie, nu mai merge cu „haideți profu’ motivați-mi și mie absența că n-a venit tramvaiul”, nu-i mai pasă nimănui dacă fumezi tu sau nu și cu siguranță n-o să mai vină mami la ședința cu părinții, pentru că tu ești adultul acum.
  2.  Profesorii nu-s balauri, deși distanța pe care amfiteatrul o creează între student și profesor pare înspăimântătoare, crede-ne, sunt tot oameni.
  3.  Nu o să mai tragă nimeni de tine ca să înveți, dezinteresul se plătește.
  4.  Dacă ai impresia că n-ai cum să pici, sigur ne vedem la restanțe.
  5.  Cinciul e noul zece.
  6.  Salvăm copacii, o să primești prezentarea Power Point cu materia.
  7.  Toată lumea e prea ocupată cu înțelegerea și planificarea vieții ca să mai aibă timp să te bârfească și pe tine.
  8.  O să înveți să trăiești cu stresul.
  9.  Cafeaua e sfântă.
  10.  Somnul e și mai sfânt.

În al doilea rând, pe lângă cele prezentate mai sus, care par nasoale sau nu, facultatea e un cocktail cu de toate. Uneori te îmbată la modul euforic, alteori la modul depresiv, câteodată cât să uiți, dar de cele mai multe ori cât să dansezi până dimineața. Într-un an de facultate ne-am maturizat cât în cinci, am cunoscut oameni minunați, fără de care nu ne-am putea imagina cafeaua de dimineață de la Ted’s. În facultate chiar înveți, în ciuda lucrurilor pe care le auzi. Ne-am îndrăgostit de multe dintre materiile care ni se predau, deși la început o să simți nevoia disperată de a te lăsa de facultate, no joke, o să-ți treacă, e doar șocul de moment.

Cu siguranță sesiunea e „next level of stress”, dar o să înveți cu timpul că minimul de atenție la cursuri și seminarii o să fie benefic. Cu toate astea, îți recomandăm terapie după sesiune. O să chiulești, crede-ne că o s-o faci. O să devină ca un sport de olimpiadă, doar că de cele mai multe ori o să chiulești ca să faci tot proiecte pentru facultate. O să înveți să fii responsabil, să fii multitasking, dar în același timp o să te bucuri de o libertate și independență cu care nu te-ai mai întâlnit, o să guști ușor-ușor din viitoarea ta viață. O să ai primul job probabil, o să petreci, o să râzi, plângi și o să fie „the time of your life”.

Să fii panicat și speriat e ceva complet normal, cu toții suntem, doar că unii se pricep mai bine să ascundă asta. Și cel mai important, restanța nu-i capătul lumii.

Sursă foto: Cover, Foto1 – arhivă personală

Articol scris de: Alina Stan, Events Executive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *